Selecteer een pagina

Twee fotografen of een second shooter op jullie bruiloft

Twee zien meer dan een

Een completer verhaal van jullie dag, het investeren waard of niet?

Het nut van een tweede fotograaf of een second shooter

Hoe een tweede fotograaf het verhaal aanvult

Jullie grote dag wil je graag zo compleet mogelijk in beeld en je wil dat de fotograaf niets mist. Echter, een fotograaf kan nooit twee beelden vanuit verschillende hoeken tegelijk maken, hoe goed deze fotograaf ook is. De oplossing is twee fotografen of een second shooter, simpel toch? Maar even een ” dingetje”, voor niets gaat de zon op maar de boodschappen van een extra fotograaf moeten ook betaald worden. Is het die extra investering waard? Lees hieronder of dat zo is.

Welke momenten kan een tweede fotograaf pakken?

  • Het aankleden van de bruidegom, de reacties en emoties van ouders.
  • Makeup and hair van de bruid. Het aantrekken van de jurk (vaak door de moeder van de bruid)
  • De first look en/of het weggeven van de bruid vanuit twee gezichtspunten
  • Met twee fotografen is er meer rust tijdens de ceremonie en/of kerkelijke inzegening. Een fotograaf hoeft dan veel minder van voor en naar achteren te lopen voor de beste shots. Een fotograaf focust zich voornamelijk ook het bruidspaar, de ander wat er omheen gebeurd.
  • Tijdens het diner kunnen de fotografen afwisselen om het diner vast te leggen en ondertussen zelf ook eten.
  • Als er een same day edit gewenst is kan het niet zonder een tweede fotograaf. Er is geen tijd om de foto’s van de dag als te backuppen, door te nemen, selecteren en editten en ook nog eens zorgen dat je voldoende brandstof binnenkrijgt om de avond te overleven.
  • Als en geflits moet worden is er iemand nodig die helpt als lichtassistent. Zonder lichtassistent moet er een bruiloftsgast helpen. Kan ook en ik heb daar zelfs een keer een awardwinning foto mee gewonnen maar liever en professioneel iemand.

De meeste bruiloften doen Miriam en ik samen. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten en we zijn goed op elkaar ingespeeld

Verschil fotograaf, second shooter en lichtassistent

  • Een fotograaf is iemand die zelfstandig een hele bruiloft kan vastleggen, inclusief lichtvormers, flitsers, creratieve shots. PiMAGE werkt standaard met twee volwaardige fotografen.
  • Een second shooter is een extra hulp. De kan wel beelden goed schieten maar heeft nog niet de ervaring van een fotograaf.
  • Lichtassistent is iemand die helpt met de belichting en het dragen van de statieven en flitsers. Het liefst een volwaardige fotograaf omdat die het ook snapt maar kan ook een secondshooter zijn.

First look

Het moment waar geen tweede van is

De eerste aanblik van je aanstaande, het eerste moment dat jullie elkaar zien. Misschien bij de deur, misschien pas bij de ceremonie of er vlak voor. Die blik wil je vastleggen. De eerste reactie is maar een paar seconden, geen tweede kans. Onmogelijk vast te leggen zonder twee fotografen. En in dit geval ook een fotograaf die weet hoe die moet flitsen, anders was de bruidegom heel donker geweest met tegenlicht. Als je goed kijkt zie je op de rechterfoto de flitser nog hangen met lichtvormer.

First look met omdraaien

Dit is een first look waarbij alles van aankleden, ceremonie en feest op een locatie was. De first look was buiten. We hebben dit gedaan net buiten het kasteel. Bruid en bruidegom gingen met ruggen tegen elkaar staan en op ons teken tegelijk omdraaien.

De ceremonie

De kracht van rust

Bij de ceremonie en/of kerkelijke inzegening wil je liever niet dat een fotograaf de hele tijd heen en weer loopt. Rustige fotograaf, geeft rustig beeld voor de gasten en geeft fotograaf de mogelijkheid om zich te focussen. Als er maar een fotograaf is dan kiezen we ook voor rust en mis je dus bepaalde beelden.

Bovenstaande foto’s kan een fotograaf prima in zijn eentje nemen. Hij/zij staat toch vooraan.

Voor de foto’s hieronder wordt lastiger. De tweede fotograaf let meer op de de ouders van het bruidspaar en overige gasten. Bovendien heeft hij/zij een ander standpunt waardoor deze fotograaf ook foto’s kan nemen op afstand van het bruidspaar zonder dat de ceremonie onrustig wordt.

Vind je zwart-wit mooi? We hebben daar een pagina aan gewijd!

actie!

Zelfde actie, verschillende camerastandpunten. Hoezo lef?!!

Ik zeg maar niet wie er onder de bruid lag….

lichtassistent

Voor stralende foto's

Op de eerste foto zie je hoe het licht echt was. Rechtsboven zie je nog een softbox. Deze foto niet afgeleverd maar is genomen ter illustratie van deze pagina. In dit geval tilde Pim het statief met softbox omhoog en zorgde met een gele kleurgel voor extra gloed. Miriam nam de uiteindelijke foto. Zonder lichtassistent was dit onmogelijk.

Model staan

Voor een flitsende openingsdans en avondfeest

Openingsdans

Met het avondfeest gebruiken we minimaal drie flitsers die we een voor een instellen. Alleen dan hebben we de juiste mix van licht en kunnen we de rest van de avond vrij in de zaal rondlopen. Om het goed af te stellen hebben we wel een model nodig. Als er geen tweede fotograaf of lichtassistent beschikbaar is gebruiken we een van de avondgasten of iemand van de bediening.

Model staan

Voor AWARD winning shots

Tijdens het avondfeest is er meestal een dood momentje, een (half) uurtje na de openingsdans. Dat is het moment waarop we een special creative shot maken. Daar zie je genoeg van op deze site en vaak beloond met een award! Voor deze toffe shots hoeven jullie maar heel weinig van het feest te missen. De fotografen kiezen een locatie uit, proberen wat uit, stellen de flitsers in passen nog wat aan. Pas als alles goed staat halen we jullie op voor de hoofdrol en met twee tot vijf minuten later kunnen jullie weer doorfeesten.

extra investering

Maar klein beetje extra

Je hebt kunnen zien wat een tweede fotograaf toevoegd. 80% van onze klanten kiest voor een tweede fotograaf. En dat kont niet omdat we heel leuk zijn maar ook omdat de extra investering heel weinig is.

Even een rekensom. In  2024 hebben we maar 1 bruiloft van 8 uur. De rest is 10 uur of meestal de hele dag, 14 tot 16 uur

8 uur met 1 fotograaf kost, plus €200 voor elk extra uur. Voor 10 uur is dat dus €2500

Het luxe pakket met groter trouwalbum met tweede fotografen kost maar €3000

We zijn ook getrouwd en vinden het heel leuk om samen te werken. Die extra uren krijgen jullie van ons daarom bijna gratis. Een extra fotograaf betekent ook bijna dubbel zoveel foto’s om uit te zoeken en te bewerken! Dus vandaar niet helemaal gratis.

Het kan zijn dat PiMAGE twee bruiloften achter elkaar heeft. Afhankelijk van de locatie en hoelang de bruiloften duren, kan het zijn dat we een andere fotograaf inhuren in plaats van dat Miriam mee gaat. Deze fotograaf is gelijkwaardig en kost ons veel meer dan €500 verschil. Dat is ons verlies.

 

Leg uw onvergetelijke momenten vast

Laat PIMAGE de unieke emoties en stijl van uw bruiloft vastleggen. Check of we nog beschikbaar zijn op jullie trouwdatum